Jdi na obsah Jdi na menu
 


O nás

                                                       T.O. Colorado     1980-2008

  Úplné počátky vzniku brněnské osady T.O.Colorado, bychom mohli vystopovat ještě před rokem 1980 a to v místech, která nejsou pro vznik trampské osady zrovna nejtypičtější. V šedi pavlačových domů, špinavých ulic, v místech, kde národnostní menšina tvořila většinu se začala v hlavách a hlavně v srdcích čtyř městských kluků  rodit touha po romantice a po dobrodružství. 
   Vlakem 17:05 vyráželi v pátek do Ivančic a odtud do malebného údolí řeky Jihlavy, lemované od Hrubšic stepí, skalami a borovicovými lesy za romantikou, kterou se jim ve středu města Brna nepodařila najít. 
   Pravděpodobně, při jednom z mnoha pohledů z  templštýnských zdí do údolí mezi skalnaté soutězky si řekli, že někde tady určitě leží kemp pro jejich osadu.  
   Tak na jaře roku 1980 asi 1 km za Templštýnem na místě zvaném Špačkárna zahořel zakládající oheň T.O.Colorado, kolem kterého seděli kamarádi King (1.šerif), Aladin, Bacóch a  Chorche. Jen několik týdnů nato, objevili pod Špačkárnou  kemp u Čochtana s opuštěným srubem zasazeným do skal.
 
 osada-10-.jpgKluci z T.O.Colorado vyjížděli často na víkendové vandry na Oslavku nebo Chvojárnu, kde potkávali spoustu kamarádů a T.S.Trempů. Nejeden z nich navštěvoval osadu a pomáhal na přípravě ohňů u Čochtana. Zanedlouho se osada začala rozrůstat a to nejen o kamarády z Kaštánky Franty Kuličky a Metyna, ale i nerozlučné dvojky z Plechárny Svěráka a Jerryho. Na učňáku potkal Chorche Pepu Soliče a Harbra, který nás později zavedl na náš nový srub na Oslávce, který jsme nazvali Ranč u chcíplého koně. Nabídce neodolal ani spolužák ze základky Pták, který také záhy sundal domovenku se značkou T.S., nebo Dušan(Král Lužánek) a Radek později Brokolica. 
 
 
Každoroční potlach k výročí osady k nám přiváděl spoustu kamarádů, kteří s námi vyjížděli na víkendové čundry na Cimburk do buchlovských hor nebo na velký vandry do bílých Karpat či rumunského Retezatu, který jsme slezli dvakrát. Na Toulovcový vcera.jpgmaštale už s námi jako osadníci jezdili i Tomáš (Hormonek), Olaf nebo kamarád Bob, který se velkou měrou podílel na opravách našeho nového srubu, který stál pod Ketkovákem. V této době se měnili šerifové jako trenéři ve Spartě. King předal hvězdu Aladinovi, který ovšem zanedlouho šel na vojnu, tak ji přenechal Chorchemu. Když se většina osadníků vrátila z dvouletého vandru v kanadách zvolili v roce 1987 současného šerifa Ptáka. V 90 roce začala osada jezdit do račického údolí na základnu vyškovských ochranářů, kde měla svůj kemp a útočiště v létě i v zimě dlouhých devět let. 
   Zlomový byl rok 1999, kdy osada přijela nabídku od provozovatele tábora pod Templštýnem postavit si svůj kemp i s totemem a ohništěm na velkým place pod Templštýnem asi 500 m po proudu od Čochtana. 
   No a 20.výroční oheň opět splál na Jihlávce. Dalo by se říct, že zde začala nová éra T.O.Colorado. Domovenku dostal i nový člen osady Oťas, který začal s osadou jezdit ven a podílel se na všech možných akcích jako byli například letní tábory pro děti osadníků a kamarádů. Pravidlem se stala letní noc (poslední víkend v srpnu), kde hrají muzikanti z Colorada spolu s Voraři a D.N.A. (tramp-folk kapely). V Brně to jsou potom jarní a podzimní trampské candrbály v Medlánkách. 
   Za dva roky osada oslaví 30 let trvání a jak to vypadá, tak nestárne, ale začíná znovu žít.
 
 
 
                        Část textu písně T.O.Colorado   
 
                 …..Dál zarůstá kemp pod skálou
                       kde široký proud řeku hnal
                       zas šlapem na zádech s kytarou
                       a s písní co vítr nám hrál.
 
 

 

Naše znaky
domovenka.jpgstara-vlajkanet.jpgvlajka.jpg